Alitalon tuulimylly

Naantalin Haijaisten Alitalon pihalta katse kiinnittyi kallion päällä komeilevaan punamullan väriseen tuulimyllyyn, joka seisoo yhä alkuperäisellä paikallaan. Kiipesimme puisia portaita pitkin kukkulalle, jota peitti sammalmatto. Kukkulalta avautui näkymä lähes koko tilalle ja muu maisema rakentui niin pelloista kuin metsästä. Tuulimyllyn ulkoisen olemuksen avulla pystyimme havaitsemaan, että kyseessä oli perinteinen varvasmylly. Mylly seisoi tukkimuodostelman päällä, jonka avulla mylly saatettiin tarpeen tulla siirtää tuulen suunnan mukaisesti. Oli jännittävää kuvitella, että kyseinen mylly on seissyt samalla paikalla jo lähes 300 vuoden ajan, ja että Alitalon tila on ollut saman suvun omistuksessa jo kymmenen sukupolven verran.

Pääsimme myöhemmin haastattelemaan Alitalon entistä emäntää ja hän esitteli meille edesmenneen miehensä tekemiä tekstejä ja kuvadokumentteja tuulimyllystä. Saimme tietää, että mylly on rakennettu vuonna 1741 ja se on Alitalon pihapiirin vanhin rakennus. Noin kahdenkymmenen korjauksen ja kunnostustyön jälkeen mylly silti henkii omaa aikaansa ja kertoo katsojalleen historiastaan. Tuulimyllyn kunnostukset on tehty tilanomistajan omasta toimesta. Viimeisin suuri kunnostus sijoittuu vuosiin 1996 ja 1998, jolloin raju myrsky vaurioitti myllyä pahoin. Vuonna 1997 myrskyssä rikkoutuneet myllyn siivet vaihdettiin uusiin lehtikuusesta tehtyihin. Seuraavana vuonna uusittiin myös myllynvarvastuet. Tilan emäntä kertoi kuitenkin, että siivistä oli tehty kunnostuksen aikana liian leveät, jonka seurauksena ne on nyt turvallisuussyistä tuettu harusvaijereilla. Tilan väki ilmaisi myös huolensa siitä, kuinka mylly saataisiin kestämään tulevaisuudenkin myrskyt.


Myllyn käyttö lopetettiin ensimmäisen maailmansodan lopussa. Nykyään Alitalon tilalla vierailee ajoittain kotiseutuhistoriasta kiinnostuneita ryhmiä, joissa mylly on herättänyt kiinnostusta historiallisen ulottuvuutensa takia. Tilan edellinen isäntä oli hyvin kiinnostunut tuulimyllystä. Hän keräsi paljon tietoa myllystä ja sen historiasta ja teetti tilan edellisen emännän mukaan myllystä itselleen jopa postimerkin. Asuinrakennuksessa vieraillessamme huomasimme seinällä myös taulun, joka esitti kyseistä tuulimyllyä kuutamon valossa.

Talonpoikaiskulttuurisäätiön arkistoon tallennettuja vanhoja kuvia Alitalon tuulimyllystä

Talonpoikaiskulttuurisäätiö myönsi Alitalon tuulimyllylle kunniakilven vuonna 1951. Kunniakilpi myönnettiin tunnuksena esi-isäin kauniin rakennustavan tallentamisesta. Tilan vanha emäntä huomautti, että 1930-luvulla monia vanhoja myllyjä purettiin ja niiden osia otettiin uusiokäyttöön. Sen aikainen isäntä kuitenkin ymmärsi Alitalon myllyn historiallisen arvon ja halusi täten säilyttää myllyn tulevaisuuden sukupolville. Olemme tästä päätöksestä kiitollisia, sillä se mahdollisti meille tämän kokemuksen sekä havainnollisti talonpoikaiskulttuuria uudella tavalla

- Nina Jylhä & Sallamari Ojansuu
Kirjoittajat ovat kansatieteen kenttätyökurssille osallistuneita Turun yliopiston opiskelijoita. 

Kommentit

Suositut tekstit