Kunniakilpi ja -kirja

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on myöntänyt anomuksesta perinteisen rakentamistavan kunniakilpiä vuodesta 1939 lähtien ja se on siten säätiön pitkäikäisimpiä toiminnan muotoja. Kunniakilpiä on myönnetty yli 600 kohteelle ympäri Suomea.

Kunniakilpi myönnetään tunnustukseksi maaseudun perinteistä tai perinteeseen pohjautuvaa hyvää rakennustapaa edustavalle rakennukselle tai rakennusryhmälle, joka on tai on ennen ollut maatilakäytössä ja sijaitsee tasapainoisessa maaseutuympäristössä. Vuodesta 2013 lähtien on jaettu myös kunniakirjoja, joka voidaan myöntää myös muulle perinteiseen maaseutuelinkeinoon tai maaseutuasumiseen liittyvälle kohteelle, kuten sahalle tai myllylle.

Kunniakilpi on tarkoitettu tunnustukseksi maaseudun rakennus- ja miljööperinteen omaehtoisesta säilyttämisestä ja vaalimisesta. Se on kunnianosoitus henkilöille ja tahoille, jotka omalla työllään ja esimerkillään toimivat osaltaan perinteitä kunnioittavan elävän talonpoikaiskulttuurin puolesta. Tällä arvokkaalla työllä on suuri merkitys suomalaiselle maaseudulle.

Esityksen kunniakilven tai -kirjan myöntämiseksi voi tehdä esimerkiksi kohteen omistaja, kunta tai paikallinen kotiseutu- ja kulttuurityötä tekevä yhteisö.

Lisätietoja kunniakilven ja -kirjan hakemisesta löydät täältä
 


Suositut tekstit