Kunniakilpi Etelä-Savoon Alhon kotimuseolle

Myös tämän vuoden aikana on jo myönnetty useampi perinteisen rakentamistavan kunniakilpi. Kesän ensimmäinen kunniakilpi myönnettiin Mäntyharjun Luhtasen kylässä sijaitsevan Alhon kotimuseolle.

Maaseutualueella sijaitsevalla Alhon tilalla on aiemmin harjoitettu monialaista maataloustuotantoa. Nykyisin tila on asuttu kotimuseo.


Alhon tilan hyvin hoidetun pihapiirin rakennukset ovat hirsirunkoisia, jonka lisäksi pihapiiristä löytyy harmaatiilinavetta. Päärakennusta on laajennettu pienestä torpasta vuodesta 1907 alkaen vuosien 1914-1925 aikana. Hirsirunkoiseen, lautavuorattuun ja satulakattoiseen päärakennukseen on sittemmin tehty ulko- ja sisätiloja koskevia muutoksia. Pihapiirin vuosina 1918-1919 rakennetut neljä aittaa on tehty venäläisten puolustusvarustuksiksi rakentaman korsulinnoituksen puretuista hirsikehikoista.


Alhon tilalla on säilytetty ja pidetty kunnossa vehreä pihapiiri sekä sen rakennuskanta maataloustuotannon päätyttyäkin. Navetta ja AIV-torni on kunnostettu museo- ja juhlatilaksi. Kotimuseon runsas esineistö ja tarvekalut on sijoitettu museokokoelmiksi pihan talousrakennuksiin useimmiten niiden alkuperäisen käytön mukaisille paikoille. Rakennukset ja niihin tallennettu talonpoikainen esineistö antavat kattavan ja havainnollisen käsityksen eteläsavolaisen maatilatalouden kehitysvaiheista. Alhon tilan pihapiiri rakennuksineen on kannustava esimerkki talonpoikaisen kulttuuriperinnön säilyttämisestä.

Perinteisen rakentamistavan kunniakilpi naulattiin kesäkuussa Alhon kotimuseon kotimuseon lintaasiaitan seinään. Naulaustilaisuudesta paikalla oli myös Pitäjänuutiset, jonka uutisjutun yhteydestä löytyy myös video tilaisuudesta. Lisää kuvia löytyy myös Alhon kotimuseon sivuilta.

Kommentit

Suositut tekstit