Lasten kekrikemut Varpulan tilalla


Talonpoikaiskulttuurisäätiö polkaisi kekrikauden käyntiin Varpulan Luomutilan perinteikkäissä maisemissa yhdessä paikallisten lasten kanssa 28.9.2018.

Paikallisen koulun ja päiväkodin lapset kutsuttiin tutustumaan kekriperinteisiin Mari Rantasilan lukeman Ahmattien yö -satutuokion, kekrinaamioiden askartelun ja piparien koristelun merkeissä. Lapset koristelivat toinen toistaan värikkäämpiä pipareita ja naamareita. Piparien ja naamarien kekripukki muuttui lasten luovuuden myötä vaikkapa jänikseksi tai sai ylleen kimmellystä ja karkkinappeja. Mummon ja lastenlasten seikkailuista kekriyössä kertova Ahmattien yö vaikutti myös tempaavan tenavat mukaansa, ja Varpulan luomutilan lampaat ja kanat saivat paljon uusia ystäviä. 


Mukana auttamassa oli myös opiskelijoita Helsingin Yliopiston folkloristiikan ja kansatieteen ainejärjestö NEFA-Helsingistä, jota Talonpoikaiskulttuurisäätiö on jo pitkään tukenut toiminnassaan.

Kekri on halloweenin kotoinen serkku. Se on syysjuhla, jota vietetään loka-marraskuussa mikkelinpäivästä pyhäinpäivään. Entisaikaan kekrinä juhlittiin satokauden päättymistä, ja kekri onkin nykypäivänä oiva syy kerätä perhe ja ystävät koolle juhlimaan syksyä, paikallisia herkkuja ja kauden antimia. Talonpoikaiskulttuurisäätiön kekri-sivustolta löytyy lisää tietoa kekristä sekä vinkkejä kekrijuhlien järjestämiseksi. Sivuille on koottu myös kekri-reseptikilpailun 2017 satoa.

Julkaisimme oman blogauksen NEFAn blogissa.

-Veera Kujansuu
Nefa-Helsinki ry

Kommentit

Suositut tekstit