Nyt on aika nostaa maaseuturakentamisen helmet esille!

Talonpoikaiskulttuurisäätiö juhlistaa 100-vuotiasta Suomea nostamalla esille perinteisen maaseuturakentamisen helmiä. Perinteisen rakentamistavan kunniakilpien myöntäminen on vanhin ja perinteikkäin osa säätiön toimintaa. Olemmekin myöntäneet kunniakilpiä jo vuodesta 1939 alkaen yli 600 kohteelle ympäri Suomea! Myönnämme myös kunniakirjoja talonpoikaisille rakennuksille ja pihapiireille. Uusia kilpiä naulataan joka kesä. Kunniakilven naulaaminen voi toimia kesä- tai kyläjuhlien kohokohtana!

Teodor Schalinin suunnittelema kunniakilpimalli oli käytössä 1980-luvun puoliväliin saakka. Koristeelliset kilvet koristavat edelleen monen talonpoikaisen rakennuksen seinää.

 Kunniakilpi on tunnustus, jonka Talonpoikaiskulttuurisäätiö myöntää yksityisille tahoille suomalaisen talonpoikaisen rakennus- ja miljööperinteen vaalimisesta ja säilyttämisestä. Vanha talonpoikainen rakennuskanta pihapiireineen on olennainen osa rakennettua kulttuuriperintöämme, jota ylläpitävät ja vaalien hoitavat monet yksityiset henkilöt. Kunniakilpi on tunnustus heidän työlleen ja omistautumiselleen perinnerakentamisen ja -kunnostamisen  saralla sekä myös pihapiirien ja esimerkiksi perinneperennojen vaalimisessa.

Nykyisin haluamme innostaa erityisesti nuorta sukupolvea vaalimaan, tutkimaan ja inspiroitumaan vanhasta rakennusperinnöstämme. Tämän takia teemme yhteistyötä erityisesti opiskelijoiden kanssa. Kesällä 2016 arkkitehtiopiskelija Vilma Karjalainen kartoitti säätiön kunniakilpikohteita Kuortaneella. Keväällä 2017 taas Turun yliopiston kansatieteen opiskelijat työskentelivät etnografisten menetelmien kenttätyökurssilla Naantalin Luonnonmaalla kilpikohteita kartoittaen. Tästä intensiivisestä työskentelyperiodista saamme lukea tässä blogissa useita juttuja, niin opiskelijoiden kuin kurssia ohjanneen lehtori Timo J. Virtasenkin kirjoittamana.
Kuva: Vilma Karjalainen

Tällaiset yhteistyöprojektit ovat säätiölle arvokkaita ja mielekkäitä toiminnanmuotoja. Kiitämme lämpimästi kaikkia yhteistyötahojamme ja toivomme, että jatkossa voimme tehdä yhtä antoisia projekteja myös uusien yhteistyökumppaneiden kanssa! Lisäksi kannattaa huomata muut rakennettuun ympäristöön kiinnittyvät hankkeemme; Kestävä talo ja Kylä 2020 -hankkeet kannustavat osaltaan pohtimaan ja konkreettisesti toteuttamaan kestävää, ekologista ja perinteisiin nojaavaa rakentamista.

Perinteisen rakentamistavan kunniakilpiä myöntää Talonpoikaiskulttuurisäätiön kilpiraati. Kilpiraadin puheenjohtajana toimii arkkitehti Raija Seppänen (raijamars(at)gmail.com) ja sihteerinä Jenni Luonuankoski (kilpiraati(at)tpks.fi). Heiltä saat tarkempia tietoja kunniakilven myöntämisestä.

Kartoitamme myös vanhoja kilpikohteita! Koska kilpiä on myönnetty vuosikymmeniä, eikä niiden tietoja ole säännöllisesti arkistoitu, on kilpikohderekisterimme päivitystyön alla. Jos tunnet kilpikohteen, voit tarkistaa sen olemassaolon kohdeluettelostamme. Mikäli kohdetta ei rekisteristä löydy, ota yhteys kilpiraadin sihteeriin Jenniin, niin päivitämme rekisteriä ajantasalle! Olemme myös kiinnostuneita siitä, mitä kilpikohteille on ajan kuluessa tapahtunut. Mikäli haluat kertoa oman kunniakilpikohteesi tarinan, ota myös yhteyttä kilpiraadin sihteeriin. Parhaita tarinoita kuvineen saatamme julkaista myös tässä blogissa, jos vain annat siihen luvan.

Nostakaamme yhdessä maaseuturakentamisen helmet esille,

Maija Mäki
Talonpoikaiskulttuurisäätiön asiamies

Kommentit

Suositut tekstit