Uuden talonpoikaiskulttuurin kasvot - videosarja

 
Talonpoikaiskulttuurisäätiö viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi toteutamme ''Uuden talonpoikaiskulttuurin kasvot'' -Youtube-videosarjan, jossa tuomme esille uuden talonpoikaiskulttuurin muotoja ja pohdimme, mitä kaikkea talonpoikaiskulttuuri voi vuonna 2018 olla. Kasvot ja niiden takana olevat tarinat paljastetaan tämän vuoden aikana kerran kuukaudessa julkaistavana videona YouTube-kanavallamme.

Kun Talonpoikaiskulttuurisäätiö vuonna 1938 perustettiin, määriteltiin sen tehtäviksi vanhan, perinteisen talonpoikaiskulttuurin tutkiminen ja tallentaminen, elävän kiintymyksen herättäminen nuoressa sukupolvessa vanhaa kansankulttuuria kohtaan sekä siihen perustuvan uuden talonpoikaiskulttuurin edistäminen. Perinteiden vaalimisen lisäksi säätiö onkin jo alkuajoistaan lähtien ollut tiukasti kiinni nykyajassa ja suunnannut katseensa myös tulevaisuuteen. Tärkeää on ollut vanhan perinteen vaalimisen lisäksi elävän maaseutukulttuurin puolesta toimiminen. 

Juhlavuoden kunniaksi haluamme nostaa valokeilaan uuden talonpoikaiskulttuurin YouTubessa julkaistavan videosarjan avulla. Videosarjassa esiteltävien henkilöiden ja heidän edustamiensa ilmiöiden kautta haluamme tuoda esille tuoreita ja yllättäviäkin näkökulmia siihen, mitä kaikkea talonpoikaiskulttuuri voi nykypäivänä olla ja miten se ilmenee niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Videosarja tuo siten esille modernien ilmiöiden, joskus jo hämärtyneet, talonpoikaiset juuret ja osoittaa miten monimuotoisesti ne ovat edelleen läsnä arjessamme. 

Julkaisemme uuden videon kerran kuukaudessa ja jokaisessa videossa on omat
teemansa. Vuoden aikana teemoina ovat muun muassa urbaani talonpoikaiskulttuuri, perinnerakentaminen, maaseutuyrittäjyyden erilaiset muodot, luontosuhde, kotiseuturakkaus ja käsityöaktivismi. Ensimmäisessä, huhtikuussa julkaistavassa, videossa säätiön hallituksen jäsen Riitta Mäkinen sekä asiamies Maija Mäki kertovat Talonpoikaiskulttuurisäätiöstä sekä sen historiasta ja pohtivat omasta ja säätiön näkökulmasta uutta talonpoikaisuutta. Videosarjan kuvaajana toimii mediatuottaja Erno Launis.

Ensimmäinen video kuvattiin historiaa huokuvassa,  monta sukupolvea yhdistävässä, maalaistalossa. Haastateltavana Talonpoikaiskulttuurisäätiön hallituksen jäsen Riitta Mäkinen. Kuva: Erno Launis

Uuden talonpoikaiskulttuurin kasvot - videosarja on ennen kaikkea tutkimusretki siihen, mitä kaikkea talonpoikaiskulttuuri vuonna 2018 voi olla. Se ei ole tyhjentävä, eikä kaikenkattava, vaan ennemminkin kiinnostava läpileikkaus siitä valtavan monipuolisesta kirjosta, mitä kaikkea talonpoikaisuus voi pitää sisällään. Toivomme, että esittelemämme kiinnostavat henkilöt ja heidän tarinansa ilahduttavat, havahduttavat ja herättävät pohtimaan talonpoikaisuutta monista eri näkökulmista. Tervetuloa mukaan seuraamaan talonpoikaiskulttuurin uusia kasvoja! 

Jenni Luonuankoski
Talonpoikaiskulttuurisäätiön juhlavuoden koordinaattori

Kommentit

Suositut postaukset