Kunniakilpi Etelä-Pohjanmaalle Reinolan tilalle

Tämän vuoden viides Talonpoikaiskulttuurisäätiön perinteisen rakentamistavan kunniakilpi myönnettiin Alajärven Luoma-ahon Hannulan kylässä sijaitsevalle Reinolan tilan (e. Hannulabacka) talolle ja pihapiirille Luoma-ahon kyläyhdistyksen esityksestä. 


Reinola on osa vanhaa kruunutila Hannulabackaa, joka perustettiin 1700-luvun lopulla ja muutettiin vuonna 1841 manttaalitilaksi. 200 vuotta sitten 130 hehtaarin tilaa asutti Juho Juhonpoika Hannulabacka (e. Luomala, s.1768, k.1848). Talo siirtyi kaupalla 1800-luvulla Lindbackan suvulle, joka muutti nimensä sittemmin Hannulabackaksi ja lyhensi myöhemmin Hannulaksi. Tila on edelleen Hannulan suvun hallussa.

Hannulan mäen korkeimmalla kohdalla olevassa pihapiirissä on jäljellä 1817 rakennettu päärakennus, 1800-luvun lopulla rakennettu kivinavetta sekä muutamia 1900-luvun puurakenteisia talousrakennuksia. Päärakennus on Luoma-ahon kylän asutuista taloista vanhin käytössä oleva tuparati. Hirsinen, lautavuorattu pohjalaistyylinen 200 vuoden ikäinen rakennus on edelleen asuinkäytössä. Rakennuksen sisätiloihin on tehty eri aikoina joitakin muutoksia, ja rakennusta on kunnostettu 1990-luvulla.

Tilan päärakennuksen pysyttäminen asuttuna, sen tyyliin sovitettu kunnossapito sekä pihapiirin eri-ikäisten talousrakennusten säilyttäminen ovat esimerkillistä, yli sukupolvien ulottuvaa, talonpoikaisen rakennus- ja kulttuuriperinnön vaalimista.


Kilpi naulattiin Reinontuvan seinään 28.10.2017. Kilpeä olivat naulaamassa talon emäntä Tuulikki Hannula, hänen poikansa Pekka Hannula, Nelimarkka -museon museosihteeri Päivi Haapaniemi sekä Talonpoikaiskulttuurisäätiön kilpiraadista Heikki Kukkonen. Talon emäntä tarjosi vanhassa tuvassa juhlaväelle kakkukahvit, ja vierailijat tutuistuivat taloon vanhoja aikoja muistellen. Heikki Kukkonen piti kilven luovutuspuheen, ja taiteilija Elina Försti luovutti Luoma-ahon kyläyhdistyksen kukkatervehdyksen talon emännälle. Kyläyhdistyksen Eero Korkia-aho kertoi kylän historiasta ja rakennuskannasta sekä luovutti kyläkirjan Heikki Kukkoselle.

Tilaisuuden jälkeen juhlaväki suuntasi vielä Luoma-ahon nuorisoseuralle, missä katsottiin Kai Hannulabackan tekemä dokumenttielokuva Reinontupa 200 vuotta. Kai Hannulabacka on sukua talon ensimmäiselle isännälle Juho Juhonpoika Hannulabackalle. Dokumentti on katsottavissa myös suoraan YouTubesta. Myös Torstai -lehdessä julkaistiin juttu tilaisuudesta.


Kommentit

Suositut postaukset